2012. április 25., szerda

Medvehagyma tartósítás/Conservation of wild leeks

Van egy növény, amely az első tavaszi vitaminbomba a barlangjából álmosan előcammogó medvének. De miután ebből bereggelizik, újult erővel indul neki elfoglalt mindennapjainak. Igen, ez a növényke a medvehagyma. Sokszor elcsodálkozom milyen csodálatos a magyar nyelv, mennyire sokat mond csak egyetlen szó arról a bizonyos dologról. Olyan mesés-népies világ ez, ami egyre inkább közel áll a szívemhez. Bezzeg angolul csak póriasan vad-pórénak nevezik... hmm a miénk jobb. Még a francia "ail des bois"-nál is ami az erdő fokhagymáját jelöli.

Egyébként ha magunk gyűjtjük (de jó is lenne), akkor vigyázzunk nehogy összekeverjük a hasonló levelű gyöngyvirággal vagy a kikericcsel, mert azok hatásos mérgek. Ha megtörjük a levélkét és erőteljes fokhagyma illata van, akkor jó úton járunk.

Egy baj van a medvehagymával. Csak tavasszal nő. Vagyis csak egy hónapig. Hiába, ennyi idő alatt a legváltozatosabban felhasználva is megunja az ember, dehát máskor nincs, ezért ilyenkor kell enni. A következő, háát.. recept (2 alapanyaggal) egy tartósítási alternatíva amit most próbáltam először.

Az eljárás pedig nem más, mint hogy apróra vágunk egy csokor medvehagymát, beletuszkoljuk egy üvegbe és olívaolajjal felöntjük. Reményeim szerint átveszi az olaj az aromát, és később, a nyár folyamán, vagy akár ősszel is élvezhetem a macik kedvencét. Meglátjuk...


EN

To conservate these very tasty and healthy leaves, you need to cut it, press it to a jar and pour olive-oil till the top. That's it, and any time you need a bit of taste of spring, use it for the dish.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése