2010. február 22., hétfő

Narancsos-fehércsokis torta

Hozzávalók a piskótához:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
5 tojás
4 ek víz
4 ek frissen facsart narancslé
1 tk sütőpor



A tojások fehérjét felverjük a cukor felével és a vízzel, a sárgáját is jól kikeverjük a cukor másik felével meg a narancslével. A sárgája megy a fehérjéhez, miközben még mindig keveri a gép, majd hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet a masszához. Kb 26 cm-es tortaforma alját (csak az alját) megkenjük vajjal, teszünk rá sütőpapírt amit előzőleg megszabtunk, majd ezt is megkenjük vajjal. Az oldalával nem csináltam semmit, mert azt olvastam hogy így még szebben feljön a piskóta, és tényleg. 180 fokon kisütjök, az első 10 percben ne nyitogassuk az ajtót! A kisült piskótát az oldalánál éles késsel elválasztjuk a formától, majd rácsra borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és rácson hagyjuk kihűlni, így szabadon távozik belőle a gőz.

Hozzávalók a töltelékhez:
narancslekvár (vagy néhány narancs cukorral felfőzve)
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
25 dkg fehér csokoládé
kb fél dl tojáslikőr

A csokit megolvasztjuk vízgőz fölött és gyors mozdulatokkal belekeverjük a mascarponéba, majd jól kikeverjük a likőrrel is. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a masszához. A kihűlt piskótát három részre vágjuk, a lapokat megkenjük narancslekvárral és a krémmel, Úgy ügyeskedjünk hogy az oldalára is jusson a krémből!
Ha 30 dkg csokit olvasztunk, a maradékból készíthetünk csokiforgácsot, amivel díszíthetjük a tortát! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése