
Valahogy így voltam az új kuglófformával amit a minap szereztünk be. ("ÚÚÚH Anyuci nézd ezt a kuglófformát mennyire szép, és még akciós is, léccilécci vegyük meeeeg!!!") Megfogadtam, hogy hétvégén kipróbálom, és ha már nekiállok legyen pisztáciás. Még mindig dúl a szerelem, bár egyre fogy a szicíliai készlet, szóval óvatosan bánok vele, de ez a kuglóf nagyon meghálálta. Hoztam anno még pisztácia likőrt is, ez is került a tésztába. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, foszlós, egyáltalán nem édes, pisztáciás sütemény. Tegnap készült, most fogyott el az utolsó morzsa...
Hozzávalók (22cm-es kuglófformához)
300 gr tönkölyliszt (finom őrlésű)
50 gr világos nád cukor
20 gr friss élesztő
120 ml langyos tej
3 tojás
1 ek pisztácialikőr (/rum)
120 gr vaj
nagy csipet só
100 gr hámozott pisztácia (fele őrölve, fele durvára darabolva) (/mandula ugyanígy)
30 gr mazsola

Az élesztőt belemorzsoltam a tejbe egy kis cukorral. A többi cukrot összekevertem a liszttel és a sóval. Mikor már kellően habzott az élesztő hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd az enyhét felvert tojásokat, a likőrt, és a kétféle pisztáciát, valamint a mazsolát is. Egy kanállal kevergettem, nagyon ragadós tésztára számítsunk. Mikor kicsit összeállt a tészta hozzáadtam a nagyon puha vajat. Ha nem elég puha kicsit olvasszuk meg, így könnyebben össze lehet keverni. Kb 10 percig csapkodtam, "dagasztottam" a kanállal a tésztát, majd fél órára magára hagytam meleg helyen megkelni. Ezután újra átkevertem, belekanalaztam a kivajazott formába, és min másfél óráig kelesztettem. Ekkor betettem a 180 fokos sütőbe 40 percre. Félidőben letakartam alufóliával, mert nagyon pirult a teteje (vagyis a kuglóf alja). Tűpróba után kivettem, kicsit vártam és kiborítottam a formából, majd teljesen hagytam kihűlni, és ekkor szeleteltem. Porcukorral szórtam meg a tetejét, egyáltalán nem édes süti, lekvárral is jó lehet, nekem magában, tejjel... perfetto


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése