2010. január 24., vasárnap

Sajtos rudacskák

Vége a vizsgaidőszaknak!! :) Úgyhogy jöjjön egy szilveszteri elmaradás, amire az utóbbi hetekben nem jutott időm jegyezni. A 4 napos szilveszterre készült, nagyon jól csúszik rá a jó öreg borocska, vagy az új kedvenc, a kökénypálinka! Ha nagy ivászat készülődik, érdemes megcsinálni ezt a sósat, én tavaly a villányi bornapokra is ezt vittem és az utolsó morzsáig elfogyott.


Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima búzaliszt)
25 dkg rétesliszt
250 g puha margarin
csapott ek só
3 ek egész köménymag
1/2 kg sajt (pl trappista lereszelve)
2,5 dl tejföl, lehetőleg házi
1 tojás + 1 a lekenéshez
1 sütőpor

A liszteket elkeverem a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolom a puha margarinnal. Ezután megy bele a reszelt sajt fele, és a köménymag, ezzel is elvegyítem a morzsás tésztát, majd összedolgozom az egészet a tojással és a tejföllel. Ha túl száraznak érzem a tésztát teszek még hozzá tejfölt, ez az egyetlen hozzávaló amit nem szoktam mérni, amennyit a tészta kíván annyit teszek bele. Miután összeállt a tészta kinyújtom egy lisztezett deszkán, lefestem az enyhén felvert tojással és megszórom a maradék sajttal. Vékony csíkokat vághatunk belőle pizzaszeletelővel, vagy ilyen ki ezer éves recés cuccal amivel én szoktam. 180 fokon kb 15-20 pecig sütöm. Néha kiveszem időben, néha pirosra pirítom, mert mindenki máshogy szereti (ja és van h odaégetem-azt senki sem szereti :P)
Még sületlen állapotban sikerült lekapnom, de utána a nagy rohanásban már nem futotta képre.

Íme a segítségem:

najó, valójában nem is segített a kis mocsok... :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése