2011. január 8., szombat

Bejgli- tales

Tudom hogy már senki sem fog nekiállni bejglit készíteni, de mégis felrakom ezt finomságot, mert ha más nem is, én biztos keresni fogom jövőre ezt a receptet. Nemcsak azért mert finom, hanem mert egészséges, és van valami leírhatatlan plusz a házi készítésű bejgli ízében.
Továbbá az egyik legfontosabb, és legszembetűnőbb előnye, hogy még így, tönkölyliszttel, nádcukorral, kókuszzsírral is lényegesen olcsóbb, mintha a boltban vennénk...
Kíváncsiságból kiszámoltam mennyiből jöttem ki.


Tészta összetevői:

1000 g tönkölyliszt(finom őrlésű és teljes kiőrlésű keveréke, kb 2/3-1/3 arányban) 400Ft
250 g margarin 140
120 g kókuszzsír 170Ft
100 g nádcukor 100Ft
25 g  friss élesztő 20Ft
2 db tojássárgája 60Ft
10 g só
1 dl hideg tejszín 50 Ft
kb 2,5 dl hideg víz

A lisztbe belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem benne a cukrot és a sót, majd minden mást hozzáöntöttem. Az összegyúráshoz annyi vizet adjunk, hogy rugalmas, feltekerhető tésztát kapjunk. A tésztát hat részre osztottam, és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tettem. Ezután elvileg 20*25 cm-esre kellene nyújtani én ezt nem mértem, és fontos, hogy ne lisztezett deszkán dolgozzunk, mert akkor szép fényes lesz a kisült bejgli. Szóval kinyújtottam, 2-2-2 bejglit megtöltöttem dió-, mák-, és gesztenyetöltelékkel, melyek így készülnek:

Töltelék

Diós:
300 g darált dió 400 Ft
170 g nádcukor 170 Ft
mazsola
őrölt fahéj
200 ml víz

Mákos:
300 g darált mák 400 Ft
170 g nádcukor 170Ft
sok citromhéj
200 ml víz

Gesztenyés:
250 g gesztenyemassza 360 Ft
méz mondjuk 50 Ft-nyi :D
narancshéj
rumaroma/rum  50 Ft

A diós és a mákos töltelék elkészítése a következő: A vizet felforraltam a cukorral, majd belekevertem a diót/mákot. Ezután ízesítettem, majd teljesen lehűtöttem. (előző napi munka)
A gesztenyepürét elkevertem a rummal és egy kicsi mézzel.

Miután betöltöttem és feltekertem a bejgliket lekentem tojássárgájával. Mikor megszáradt jöhet a fehérje is rá, ezután egy éjszakán át  kelesztettem hűvös helyen. Reggel megszurkáltam a tetejét egy villával, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni, 30 percig 180 fokon sütöttem.

Osztottam, szoroztam, és bár sosem voltam a legjobb matekos, de akárhogy számolom 1 bejgli simán kijött 500 Ft alatt. És még milyen bejgli....
Diós: 460 Ft
Mákos: 460 Ft
Gesztenyés: 360 Ft

Az érzés pedig ahogy kivesszük a sütőből, megfizethetetlen :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése