2010. április 14., szerda

Epertorta mogyorógrillázzsal

Pénteki nap: reggel fél 5kor kelés Bp-en, 6-os vonatra futás, 8-kor Maminál leszáll (Jászszentlászló), összedob egy tortát 4 óra alatt, szomszéd hűtőjébe be, vissza a vonatra, Majsára érkezés 12:08-kor. Így készült anyukám meglepetés szülinapi tortája, és nagyon nagyon megérte a fáradságot.
Az összetevőkről: mindenkinek benne volt a kedvence; Anyucinak a mogyi, öcsinek a vanília, nekem a likőr :D szóval már a felvágás napján (vasárnap) elfogyott -persze nem hárman ettük. Aki kóstolta elkérte a receptet :) Kicsit féltem, hogy a két napos hűtőben állás után lesz e valami baja, de nem lett, szépen összeértek az ízek.
Le is fotóztam, de rossz formátumban szóbal brühümmbrühümm nincs kép...:( pedig nem volt egy csúnya darab

Hozzávalók:
vizes piskótához
25 dkg liszt
6 tojás
8 ek víz
15 dkg cukor
csipet só

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verte a robotgép. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukor másik felével és a 8 ek vízzel. Belekevertem a lisztet, majd óvatosan a tojáshabot. 28cm-es tortaformában sütöttem 180 fokon kb fél óráig (tűpróba!) (A tortaforma alját kivajaztam, kör alakúra vágott sütőpapírt nyomkodtam rá, és ezt is megkentem vajjal. Az oldalát nem vajaztam, így szépen felemelkedik a piskóta.) A kisült piskótáról lehúztam a sütőpapírt, hogy kijöjjön a gőz, és rácson hagytam kihűlni. (az időhiány miatt langyosan 3 részre vágtam, hogy gyorsabban hűljön)

Töltelék:
3 ek tojáslikőr
eperlekvár
20 dkg törökmogyoró (tisztított)
20 dkg cukor (+ 8 ek víz)
1/2 l tej
4 tojás sárgája
1 ek vaníliás pudingpor
1 rúd vanília
15 dkg cukor
5 dkg vaj
2 dl tejszín
30 dkg eper

díszítéshez:
eper, tejszín (kb 3 dl)

Mogyorógrillázs elkészítése: a cukrot és a vizet feltettem karamellizálódni. Mikor aranysárga színe kezdett lenni hozzáöntöttem a mogyit, ezzel is hevítettem míg mély karamell színe lett. Ezután kiöntöttem egy vékonyan kiolajazott tepsire. Miután teljesen kihűlt apróra daraboltam késsel, de lehet egyszerűbben pl egy erős zacskóba tenni és nyújtófával összetörni, ez jó a feszültség levezetésre is :)

Vaníliás krém: A tejet egy pohárnyi kivételével elkezdtem forralni. A pohár tejben símára kevertem a pudingot, és a tojássárgáját, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntöttem a melegedő tejhez. Miután jól besűrűsödött hozzáadtam a cukrot és félretettem hűlni.
Hozzá ment még a vaj, azzal is elkevertem, majd összeállítás előtt a felvert tejszínnel lazítottam.

Összeállítás:
A piskótát 3 részre vágtam. A lapokra került ebben a sorrendben: 1 ek likőr, eperlekvár, mogyorógrillázs, friss eper, krém.
Az utolsó tetejét is megszórtam mogyoróval, a tálalás napján pedig bevontam az egész tortát felvert tejszínnel, és eperrel díszítettem

Kicsit macerásnak tűnhet, de én vagyok rá az élő példa, hogy 4 óra alatt mindennel megvan. Ha előzőleg elkészítjük pl a piskótát és a grillázst akkor sztem 1 óra alatt összeállítható

forrás: Pákosztos macska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése