Ahogy a cikk is írja, sajnos nem egy minden konyhában megtalálható fűszer, pedig nagyon sokoldalúan felhasználható. Lehet belekeverni reggeli müzlibe, gyümölcslébe, sőt forrócsokiba, tejes desszertbe, és amibe jó a fahéj, abban általában finom a kardamom is. (persze egész más ízvilágot eredményez) Bioboltokban már kapható őrölt és egész változatban is, kb 300 Ft-os áron. Én még a majsai bioboltban is kaptam, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy kis városunk így fejlődik :D
Az egyik legjobb párosítás (szerintem) az őszibarack-kardamom. Csodásan kiegészítik egymást, olyan klasszikusnak mondanám, mint például az alma-fahéj kombinációt. Már rég megálmodtam egy főzött krémet barackkal és kardamommal, úgyhogy amikor a hétvégén szülinapi torta készítésébe fogtam, elhatároztam hogy ilyen lesz. (Először oroszkrémet akartam csinálni, ami kiskoromban mindig barackos volt, így ugrott be a fűszerek királynője.)
Én sajna nem tudtam jelen lenni a tortavágásnál (szintén a vizsgaidőszak szólt közbe, fujjj), de a készítés közben nagyon finomnak ígérkezett, és a visszajelzések szerint tényleg az volt!

Ami kell hozzá:
1 db kerek vizes piskóta
kardamon-krém
1 üveg barackbefőtt
1/2 liter tejszín+ 1 ek cukor
Először is vizes piskótát sütöttem a kedvenc receptem szerint. Ezt készítettem a mogyorógrillázsos tortához is. Éééés 4 részre tudtam vágni jeeeehhh!! :D
Hozzávalók a krémhez:
6 dl tej
5 tojás sárgája
3 púpozott ek liszt
15 dkg cukor
20 dkg puha vaj
1 tk őrölt zöld kardamom
A tej felét feltettem alacsony lángra melegedni. A tojások sárgáját és a lisztet csomómentesre kevertem a tej másik felével, majd hozzáöntöttem az előzőhöz. Folytonosan kevertem míg be nem sűrűsödött. Miután levettem a tűzről belekevertem a fűszert. A krémet le kell hűteni! A puha vajat jól összekevertem a cukorral, és a kihűlt krémhez adtam. Ekkor is lehet még fűszerezni.
Összeállítás:
Minden piskótalap szélét kiraktam szeletekre vágott barackbefőttel, mert nem voltam elég türelmes, hogy kihűljön a krém, és így akadályoztam meg hogy kifollyon. Jól túljártam az eszén, olyan volt mint árvíz idején a homokzsák...:) A közepére is tettem azért a barackból. Mindegyik lapnál így jártam el, majd betettem a hűtőbe egy éjszakára.
Az egész tortát másnap befedtem fél liter felvert, kicsit édes tejszínnel, barackokkal díszíttettem, és kardamomot szórtam a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése